Google'da En Çok Aranan 10 'Nedir?' Sorusu

En Çok Aranan
En Çok Aranmış 10 'Nedir?' Sorusu
Google Amcaya soracağımız soruların cevaplarının daha etkin ve kesin olabilmesi için; yazdığımız sorunun sonuna bir 'nedir?' ekleriz ve bu bizi bütünüyle doğru olmasa da, aşağı yukarı kesin bir sonuca götürür. Misal, Google'a "blog" yazıp aratırsak, karşımıza pek çok yabancı kaynak çıkar, "blog nedir?" diye aratırsak daha olumlu sonuçlarla karşılaşırız. Bende bu içeriğimde bir amme hizmeti yaparak; Google Abimize-az evvel amcaydı- sorulmuş 'nedir?' sorularını yanıtlayacağım. Veriler: Google Adwords'dan alınmıştır. Başlayalım.

1.)Kayyum Nedir?
Bu cümle 90.500 kişi tarafından aranmış; bayağı merak edilen bir kelime yani bu kayyum.
Cevap: Mevcut bir malın yönetilmesi, belli bir işin yapılması için devlet tarafından görevlendirilmiş kişiye kayyum denir. Yani şöyle de söylenebilir: herhangi bir hileye hurdaya karışan özel kurum ve kuruluşa, şirkete; devlet el koyar ve sonra; o şirkete, kuruluşa bir yönetici atar, o yöneticinin adı da kayyum olur. Kayyum olarak atanan kişilerin, görev ve yetkileri mahkeme tarafından belirlenir ve şirketin, kuruluşun asıl sahipleri; suçlamalardan arınana kadar; yönetim onların elinde kalır.

2.)Cumhuriyet Nedir?
Bu cümle 74.000 kişi tarafından aranmış; insanımızın 'Cumhuriyet' kelimesini anlamak, öğrenmek istemesi, güzel bir durum. Hem bu zamanlarda anlaşılması en önemli olgu değil midir, cumhuriyet?
Cevap: Cumhuriyet, tek kişinin yönetimi olan monarşi ile bir seçkin zümrenin yönetimi olan oligarşinin zıttı olarak; yönetimin ve karar verme yargısının halkın elinde olmasıdır. Cumhuriyet, halka verilmez; eğer 'verilirse'; bu göstermelik olacaktır. Cumhuriyet alınır. Onu size verilmiş bir hediye olarak düşünüyorsanız, üzgünüm bir cumhuriyet yönetiminde yaşamıyorsunuz. 

3.)Tarih Nedir?
49.500 kişi tarafından sorulmuş 'Tarih Nedir?' açıkçası beni ziyadesiyle sevindiriyor. İnsanların, tarih öğrenmesi, hiç yoktan nedir diye aratması bilinçlenme açısından önemli. Bu soruya dair blogumda bulunan bu içerikle ayrıntılı bir cevap bulabilirsiniz. Fakat buraya da bir cevap eklesem fena olmaz.
Cevap: Tarih, geçmişin, birinci, kimi zaman ikincil kaynaklar ile araştırıldığı; bu araştırmanın yardımcı bilimler-kimya, coğrafya, sosyoloji, psikoloji, antropoloji, arkeoloji vb.- ile desteklenip teyit edildiği. bilimsel araştırma basamaklarının atlamadan geçildiği ve ardından geleceğinde yorumlanarak; araştırılan konunun; kişilerinin, zamanının ve yerinin gösterilerek ortaya konulduğu bilgi topluluğuna denir. Unutulmamalıdır ki, Tarih sadece geçmişi araştırmaz. Bu araştırma her zaman gelecek için yapılır. Ki zaten gelecek için yapılmasaydı sadece geçmişi öğrenmek hiç kimsenin işine yaramazdı.

4.)Karikatür Nedir?
49.500 aramada bu söz öbeği için yapılmış. Bayağı rağbet gören bir araştırma konusu yani.
Cevap: Karikatür, son dönemde yaşanan bir olayın yahut geçmiş bir konunun gülünç yanlarını, üzücü yahut trajik taraflarını ele alarak, karikatür sanatçısının çizim üslubunun da etkisiyle yapılan bir resim türüdür. Nihayetinde, şiir nasıl az sözle çok şey anlatmak ise, karikatürde özünde; bir kaç çizim ile çok şey aktarmak; hissettirmektir.

5.)Edebiyat Nedir?
Bir 49.500 arama da buna... Dünyada yaratılmış ve yaratılacak her şeyin ilk başlangıç halidir, düşünceme göre.
Cevap: Klasik bir cevap vermek farz oldu galiba bu soruya: Edebiyat, akılda uyanmış düşünceleri, belli bir üslup ve sanat kaygısıyla kağıda dökme sanatıdır. 'Edebiyat Nedir?' sorusunu, edebiyatla cevaplayacak olursam şöyle derdim: Edebiyat, bir ağaçtır ve sararıp düşen yaprakları, yeni dünyalar yaratan bir evrendir.
En Çok Aranan

6.)İletişim Nedir?
49.500 ortalama bir arama yapılan sorulardan birisi de: 'İletişim Nedir?' 
Cevap: Aktarılan bir şeyin; bir gönderici tarafından alıcıya gönderilmesi şeklinde zuhur eden olaya kısaca iletişim denir. İletişim yazılı, sözlü, çizili ve akla gelebilecek her türlü aracı ile yapılabilir.
Özünde, dünyamızın en mühim olgularından birisidir. Çünkü, iletişim durumu gerçekleşmeseydi; günümüzde ki savaşların yüzlerce katı şuan bizi bekliyor olurdu.

7.)Kültür Nedir?
40.500 arama ile araştırılan kelimelerin başında geliyor 'Kültür.'
Cevap: Bir bölgede yaşayan insan topluluğunun; geçmişten günümüze oluşturduğu, sözlü yahut yazılı: her türlü değere, kültür denir. Kültür yapısı gereği, var olduğu topluluk içinde birleştirici iken dışarıya doğru bir kapalılık arz eder. Aynı zamanda ulusaldır, evrensel bir yapısı yoktur. Bir kültür ögesi; daha önce onu görmemiş yahut benimsememiş bir şahıs tarafından saçma görülebilirken, bu durumun tam tersi, mevcut kültür ögesini, benimseyen, kutsal sayan bir kişi tarafından çok önemlidir. Bu yüzden insanlar, en çok birbirlerine kültür konusunda saygı duymalıdır.

8.)Teknoloji Nedir?
Aaranıııyoorrr, aranıııyyoorr. 40.500 kere aranıyor, maşallah! Ee, teknoloji çağındayız, o kadar da araştırılsın değil mi?
Cevap: Teknoloji geleceğin anahtarıdır. Nitekim, tekerleğin geliştirilmesi ile başlayan yararcı-pragmatik- zihin savaşı; beceri, yetenek ve çaba ile bugün Mars'ta incelemeler yapabilecek seviyeye gelmiştir. Her gün daha da artan seviye ile yaşanan bilimsel gelişme sürecine ve bu sürecin getirdiklerine yani kolaylığa, daha fazla bilgiye: teknoloji denir.

9.)Efsane(Destan) Nedir?
27.100 kere araştırılmış bu konu. İyi de olmuş hani, bende severim efsaneleri.
Cevap: Efsane, dünyamızda, bilinmeyen bir zamanında söylenmiş, yaşanmış-kısmen-, anlatılmış bir hikayenin dilden dile, nesilden nesile aktarımı ile günümüze kadar gelmiş olan bir kültür ögesidir. Tabii bu tanımını yaptığım doğal destan oluyor. Birde yapma-yapay- destanlar vardır ki: onlarda günümüzde yazılmış, gerçek bir olayın destansı bir hale getirilmesi şeklinde oluşturulur. İnancım ve öngörüm gösteriyor ki: yapma destanlar, çok sonraki yüzyılların doğal destanları olacaklar.
Tabii, bir kaç örnek vermek gerekir destanlara: Gökbörü Destanı, Ergenekon Destanı, Türeyiş Destanı doğal destan türünde, Çanakkale Destanı, Kaybolmuş Cennet, Kurtarılmış Kudüs gibi destanlarda yapay efsane türünde örnek verilebilir.

10.) Aşk Nedir?
27.100 Türkiye'den, toplamda ise 7 milyar kusur kişi dünyada bu soruyu soruyor. 'Aşk Nedir?'
Cevap: Ne çok şiir yazılmıştır bu aşk meselesine ve ne çok öykü... Aşk nedir? Bu yazıyı okurken, kalbinizi kim dolduruyorsa o'dur aşk.

Not: Veriler, başta söylediğim gibi, Google Adwords'dan alınmış olup, ortalama değerlerdir ve Ekim 2015 verilerini içerir.
İyi günler, sıcak yataklar yanınızda olsun, hoşça kalın!

Etiketler: , ,